Nationaal Verkeerskundecongres 2024 2

Precongres - woensdag 1 november 

Sfeerbeelden precongres NVC

De Vervoerregio Amsterdam (VRA) nodigt je uit om kennis maken met diverse projecten in de Vervoerregio.
De VRA huist sinds kort in een nieuw kantoor, het huis van de Regio, in Amsterdam-Noord. In het huis van de Regio start het precongres. Roel Salden, de secretaris directeur van Vevoerregio opent het pre-congres met een welkom in het prachtige nieuwe kantoor van de Vervoerregio.
Vervolgens ga je op excursie. Een goed verzorgd lunchpakket krijg je mee. 

Eerste halte: een bezoek aan Purmerend. Naar en bij het busstation Tramplein word je bijgepraat over de ambities van Purmerend op het gebied van duurzame mobiliteit. Je ziet de iconische Melkwegbrug (die in de top 10 staat van markante langzaamverkeersbruggen in de wereld) en de oude kern van de stad in ontwikkeling. De gemeente vertelt vervolgens meer over het MobiliteitsProgramma van Eisen (MPvE), waar in het kader van Smart Mobility hard aan gewerkt wordt. Lees meer over MPvE Waterlandkwartier. Lees meer over MPvE Waterlandkwartier.

Volgende stop: Uithoorn, voor een rondleiding bij de Uithoornlijn. De tramlijn loopt nu tot in Amstelveen en wordt doorgetrokken naar het dorpscentrum van Uithoorn, zodat een nieuwe hoogwaardige tramlijn beschikbaar komt, betrouwbaarder en sneller dan de huidige busverbinding.

De eindhalte is Levenslang, de oude Bijlmerbajes waar de borrel en het NVC Diner plaatsvinden of je wordt teruggebracht naar het kantoor van de VRA. 

Tijdstip

Activiteit

11.30 – 12.00 uur

Inloop op het kantoor van de VRA

12.00 – 12.50 uur

Welkomstwoord

12.50 – 17.00 uur

Excursie - inclusief lunchpakket

17.00 - 21.30 uur

Borrel met aansluitend NVC Diner en uitreiking HBO scriptieprijs

Het vervoer naar de avondlocatie of terug naar de beginlocatie wordt geregeld door de VRA. Zowel voor mensen die naar het NVC diner gaan als voor mensen die na de middagactiviteiten naar huis gaan. Bezoekers van het précongres krijgen een 24-uurs dagpas van het GVB mee. Hiermee kan je kosteloos van het hotel naar de locatie reizen. Duurzaam en handig!

NVC Diner

Na de middagactiviteiten wordt je afgezet bij de oude Bijlmerbajes voor een gezellige borrel en heerlijk diner. Tijdens dit avondprogramma wordt ook de HBO scriptieprijs uitgereikt. Verkeerskunde looft elke twee jaar de HBO scriptieprijs uit, voor de beste scriptie op het gebied van verkeer, vervoer en mobiliteit. Deelnemende scholen zijn dit jaar Windesheim Zwolle, Windesheim Almere, de Buas, NLH Stenden en PXL België. De scripties worden beoordeeld op een aantal criteria. Daarbij gaat het er niet per se om dat de scriptie in de kaders van het onderwijs een mooi cijfer hebben ontvangen, maar juist ook dat de scriptie nieuwe inzichten kan bieden aan de verkeerskundige van nu en de toekomst. De jury bestaat uit Hans Jeekel, Rob Smit, Jan Ploeger, Peter van der Mede, Frans Bekhuis en Bastiaan Pigge, een brede vertegenwoordiging van het werkveld.

Sinds de sluiting van de gevangenis in 2016 is het complex omgebouwd tot een multifunctionele locatie genaamd ‘Levenslang’. Het complex is nu een plek waar wonen, werken, cultuur en recreatie samenkomen. Het gebouw is gerenoveerd, maar oude elementen zijn bewaard gebleven en op een creatieve manier geïntegreerd in de nieuwe functie van het gebouw. De cellen zijn nog steeds aanwezig en sommige daarvan zijn omgebouwd tot kunstgalerijen, werkruimtes en hotelsuites. Een mooi voorbeeld van herbestemming dat laat zien hoe een voormalige gevangenis kan worden omgetoverd tot een bruisende en creatieve plek. Terwijl de rijke geschiedenis van de gevangenis nog steeds voelbaar is.

Het precongres op 1 november is een mooie kans om de unieke sfeer en de rijke geschiedenis van het complex te ontdekken. Want deze locatie wil je een keer gezien én ervaren hebben. 

Terug naar boven