Nationaal Verkeerskundecongres 2024 2

Samen in beweging

Limburg laat zien dat samenwerking de sleutel is tot verkeerskundige vooruitgang. Wat ooit begon als een uitdaging voor de ondertunneling van de A2 in Maastricht, is uitgegroeid tot een breed scala aan samenwerkingsverbanden om mobiliteitsvraagstukken aan te pakken. Provincie Limburg werkt in dit kader nauw samen met Noord-Brabant en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat binnen het netwerkprogramma SmartwayZ.NL, een initiatief dat gericht is op innovatieve en duurzame mobiliteit. Daarnaast bundelen Limburgse gemeenten hun krachten binnen verschillende uitvoeringsorganisaties zoals Trendsportal, Midden-Limburg Bereikbaar en Zuid-Limburg Bereikbaar, die zich gezamenlijk inzetten voor het verbeteren van de bereikbaarheid in de regio. Ook de Limburgse havens slaan de handen ineen, met het initiatief Blueports. Maar dat is nog niet alles: de Limburgse logistieke sector werkt intensief samen in Supply Chain Valley om slimme oplossingen te ontwikkelen voor de logistieke uitdagingen van de toekomst. En de regio werkt samen met basisscholen aan het programma Verkeersactieve school om het verkeersbewustzijn te vergroten.

Ook over de landsgrenzen heen ontstaan inspirerende initiatieven, zoals de unieke grensoverschrijdende treinverbinding tussen Luik en Aken door Limburg - de enige in Europa die drie landen verbindt en drie verschillende concessies gebruikt. En het fietsdeelsysteem Velocity dat is opgezet met Duitsland en bijdraagt aan de verduurzaming van mobiliteit in de regio.

Provincie Limburg is hét voorbeeld van wat er mogelijk is wanneer partijen de handen ineenslaan. Maar samenwerking stopt niet bij de provinciegrens – in heel het land liggen kansen om met slimme verbindingen, gedeelde kennis en innovatieve mobiliteitsoplossingen het verschil te maken. Kortom; door samenwerking verleg je grenzen, letterlijk en figuurlijk. Zo kom je samen in beweging.

Terug naar boven