Nationaal Verkeerskundecongres 2024 2

Terugblik NVC 2020 #1

Op 29 oktober 2020 stond het eerste online deel van de 2020-editie van het Nationaal verkeerskundecongres op het programma. We kijken terug op een geslaagd eerste deel van de in totaal drie delen van deze bijzondere editie van het NVC. Niet fysiek zoals gebruikelijk, maar online kwamen vakgenoten uit het hele land online in een tool die alles biedt wat een ‘normaal’ congres biedt.

Het programma van 29 oktober

Het congres werd geopend door dagvoorzitter en CROW-directeur Pieter Litjens, in gesprek met gedeputeerde van de provincie Noord-Holland (dit jaar gastheer van het NVC), Jeroen Olthof. “We hebben de expertise van de congresbezoekers nodig om maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden”, aldus Olthof, “juist nu. Blijven we op dezelfde manier kijken naar economische groei, of is onze visie aan het veranderen?”

Lindy Molenkamp gaf leiding aan het dilemmadebat, waar Tilburgs’ wethouder Mario Jacobs, Nina Veders van de HAN en John Pommer van CROW-KpVV dilemma’s over beleid, uitvoering en conformeren (of niet) voorgeschoteld kregen. Een inspirerende sessie die zeker de moeite van het bezoeken waard was.

“Het is teleurstellend dat we alweer op 95 procent van het ‘gebruikelijke’ autoverkeer zitten, maar de pieken zijn wel afgevlakt. Gaan we terug naar ‘normaal’ of blijft de wereld permanent veranderd?”, vroeg Lindy Molenkamp zich hardop af. Aansluitend op het debat volgde er drie parallelsessierondes met in totaal 23 sessies en werd er volop genetwerkt in de netwerkfunctie of tijdens de borrel in de online cafés.

Sfeerimpressie 29 oktober

Terugblik deel 1

Bezoekers waren positief

Omdat de organisatie graag een goed en waardevol congres wil organiseren, hebben we alle deelnemers gevraagd naar hun mening over het eerste online deel van het NVC. Hoewel sommige dingen voor verbetering vatbaar zijn, waren de bezoekers erg enthousiast over deze eerste online editie. Voor maar liefst 91% van de ondervraagden voldeed het congres aan de verwachtingen. Daarnaast hebben de deelnemers dit eerste online deel beoordeelt met een 7,5. Omdat vakgenoten en vakkennis twee belangrijke pijlers zijn van het NVC, vinden de bezoekers uit diverse branches het belangrijk om elkaar te ontmoeten en kennis te delen, ook bij het NVC online.

Terugblik deel 1

Terugblik deel 1

Replays

Tickethouders van het Nationaal verkeerkundecongres 2020 krijgen toegang tot alle sessievideo's van dit jaar. Ga hiervoor naar de onderstaande pagina en login met de gegevens die je van ons via mail ontvangen hebt. Geen mail voorbij zien komen? Check even je spambox. Mocht je geen inloggegevens kunnen vinden mail dan naar klantenservice@acquirepublishing.nl

sessies 2020/1    sessies 2020/2

TERUGBLIK NVC 2020/2

NVC 2020 deel 2 op 4 februari gaat de boeken in als een congres met een programma om supertrots op te zijn, maar dat te kampen had met serieuze technische tegenwind; onder meer door een landelijke storing van Telecomaanbieders.

Dagvoorzitter en CROW-directeur Pieter Litjens blikte kort terug op het eerste digitale congresdeel dat op 29 oktober 2020 plaatsvond. Wat bezoekers aansprak waren de netwerkfunctie en natuurlijk het flamboyante muzikale optreden van Peter-Jan Kleevens, die daarom ook voor deze dag werd gevraagd. 

Litjens herinnerde nog even aan de bijdrage van gastheer en gedeputeerde Jeroen Olthof van provincie Noord Holland die sprak over de grote maatschappelijke uitdagingen en de rol van mobiliteit daarin.

Voor deze tweede editie van NVC 2020 gaf DG Mobiliteit, Kees van der Burg, zijn visie op de uitdagingen waar de vakgroep voor staat en roept de vakgroep op om mee te denken over hoe we kunnen komen tot liefdevolle mobiliteit. Reacties op deze oproep kunt u sturen naar info@verkeerskunde.nl ovv oproep Kees van der Burg.

Wat doen we vandaag en morgen?

Reflecterend op de maatschappelijke opgaven die Van der Burg schetst, sprak Pieter Litjens met Lindy Molenkamp. Zij vertegenwoordigt als directeur Beheer en Uitvoering gastheer Provincie Noord-Holland en vervult daarnaast bestuurs- en toezichtfuncties in talloze overleggroepen en organisaties. Haar belangrijkste boodschap is: los nu op wat nu helpt, maar zet niet de sluizen open voor verkeer op plekken die minder belangrijk worden in de toekomst. En, gezien de mogelijkheden van thuiswerken die nu worden ontdekt: Investeer dus volop in 5G!

Keynote Thalia Verkade

Nog niet gezegd of het congres ging op zwart door een landelijke providerstoring. De geplande keynote van Correspondent-journalist Thalia Verkade die handvatten zou geven om ‘anders te kijken en te doen dan wat we altijd deden’, kon daarom niet plaatsvinden. Daarom is Thalia gevraagd om de sessie op een ander tijdstip op te nemen. Die video is hiernaast te zien. Druk op (f) om de video fullscreen te bekijken. 

Kennissessies

Ondanks de providerstoring konden de kennissessies wel plaatsvinden, waaronder een Serious Game. Koen Vermeulen en Edwin van Uum (Unlimited Urban Management) vertelden niet alleen over hun serious game ‘Mobipolis’, maar lieten de deelnemers ook echt digitaal meespelen met een bordspel over mobiliteitseffecten in de gebouwde omgeving. Lees hier meer over de game. Speldoel was: congestie voorkomen. Doordat elke speler een individueel doel heeft, maar het spelonderwerp ook gezamenlijke belangen kent, wordt goed duidelijk waar in de praktijk de belangen botsen. Tenzij iedereen zich bewust is van het overkoepelende, gezamenlijke belang.

Vakbeweging

Voor het, intussen, vaste NVC-programmaonderdeel ‘vakbeweging’ sprak Pieter Litjens met Denker des Vaderlands Daan Roovers: wat kan zij vanuit de filosofie bijdragen aan het vakgebied? Ook het publiek sprak interactief mee. Op basis van een bloguitvraag vooraf werden een aantal poll-vragen gesteld waarop Daan Roovers weer reageerde. Ook dit programmaonderdeel moest vroegtijdig stoppen door technische problemen.

Maar niet nadat het publiek zich uitsprak over de doel van mobiliteit ( communicatie 33 procent en verplaatsen 66 procent). Op een vraag naar traditioneel unidisciplinair werken of multidisciplinair werken gaf 88 procent aan de meerwaarde te erkennen van samenwerken.

Korte- en lange termijn

Een belangrijke boodschap van Daan Roovers: ‘onze vanzelfsprekendheid van mobiliteit is door de coronapandemie radicaal op de proef gesteld. Het moment om je af te vragen, wat mis je nu echt? Wat zijn de werkelijke behoeften die we zouden moeten faciliteren? Kunnen we de lessen die we nu geleerd hebben, inclusief de impact van politieke sturing, benutten voor de klimaatopgaven?’ “We moeten daarvoor de uitdagingen op de korte- én lange termijn goed met elkaar in verband zien.”       

Beste Bijdrage

Terugblik deel 2De techniek gaf wel de mogelijkheid om de bokaal voor de Beste Bijdrage uit te reiken. De winnaars waren Rien Jansen (Politieacademie) en Matthijs Dicke-Ogenia (Goudappel) voor hun paper: De les uit 100 verkeersveiligheidsanalyses. Hun les? ‘Stop met minimaal voldoen aan ontwerprichtlijnen, voldoe maximaal aan de menselijke factor.’

NVC 2021, 3-4 november: gastheer Provincie Utrecht

Het NVC 2020-programma werd afgesloten met de bekendmaking van de gastheer voor het Nationaal verkeerskundecongres 2021: de provincie Utrecht. Gedeputeerde Arne Schaddelee heet de bezoekers NVC 2021 op 3 en 4 november alvast welkom in een filmpje en licht daarbij al een tipje van het congresprogramma op. 

Kleevens

En tot slot sloot Peter-Jan Kleevens met dochter Franka de dag muzikaal af.

Replays

Tickethouders van het Nationaal verkeerkundecongres 2020 krijgen toegang tot alle sessievideo's van dit jaar. Ga hiervoor naar de onderstaande pagina en login met de gegevens die je van ons via mail ontvangen hebt. Geen mail voorbij zien komen? Check even je spambox. Mocht je geen inloggegevens kunnen vinden mail dan naar klantenservice@acquirepublishing.nl

SESSIES 2020/1    SESSIES 2020/2

 

Terug naar boven