Nationaal Verkeerskundecongres 2024 2

Neem mee op het NVC

Neem mee op het NVC

Hoe verbeter je steden en regio’s? Hoe kan fietsinnovatie daar een belangrijke rol in spelen? Daar ging het onlangs afgeronde onderzoeksprogramma Smart Cycling Futures (SCF) om. Living labs gaven inzicht in de kansen die fietsinnovatie kan bieden. Als kroon op het werk hebben de SCF-onderzoekers het boekwerkje ‘Smart Cycling Futures: Capita Selecta’ uitgebracht. Bezoekers van het NVC krijgen het boekje gratis aangeboden.

Centraal in SCF (van 2016 tot het najaar van 2020) stonden de living labs in de deelnemende Nederlandse steden en regio’s. In deze living labs gingen wetenschappers en praktijkexperts aan de slag om zowel sociale als technische vindingen uit te proberen én te evalueren. Zo verrichten de wetenschappers onderzoek naar de kansen die fietsinnovatie kan bieden aan de verbetering van steden en regio’s. 

Ruim vier jaar onderzoek leverde een rijkheid en veelzijdigheid aan opbrengsten op. Dit willen de onderzoekers laten zien met de Capita Selecta. In het boekje staat een mix van, van wetenschappelijke beschouwing en reflectie tot lessen en oplossingsrichtingen voor de praktijk.  

Lessen 

Experimenteren in een living lab kun je leren; kies de bestaande fietser als vertrekpunt voor fietsbeleid en -innovatie; voor de fietser geldt een eigen logica en fietsinnovaties zijn niet waardevrij. Deze lessen leerden de living labs die deel uitmaakten van het onderzoeksprogramma Smart Cycling Futures 

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven