Rico Bakker: vreedzaam van A naar B

Rico Bakker: vreedzaam van A naar B

Op 3 en 4 november 2021 bent u van harte welkom op het Nationaal verkeerskundecongres 2021, in de Jaarbeurs in Utrecht. Gastheer is de provincie Utrecht. Tijdens het congres gaan we met elkaar in gesprek over nabijheid en verbinding. Rico Bakker, spreker op het gebied van patroondoorbrekend denken, neemt u vol enthousiasme mee in de 'kracht van een slecht idee'. Wie is Rico Bakker en wat betekent mobiliteit voor hem? 

Wie is Rico Bakker eigenlijk?

"Haha, Rico Bakker is een enthousiaste, creatieve geest met een enorme drijfveer om taaie en droge thema’s en informatie op een leuke en frisse manier over te brengen. Ooit begon dat in de topsport (basketbal), workshops voor studenten over branding en later vooral richtte ik me vooral op lezingen en podcasts omtrent creativiteit. Ik ben 27 jaar en woon samen met mijn vriendin in het mooie Groningen. Daar ben ik geboren, heb ik bedrijfskunde gestudeerd en raakte ik vooral geïnteresseerd in de menselijke tak van organisaties. Ik vind het vooral interessant hoe je het beste uit je mensen haalt en bevlogenheid en creativiteit kunt stimuleren binnen organisatie."

Lopen, fietsen, bus, trein, auto of vliegtuig ?
"Ik loop vaak! Op de terugweg pak ik soms een deelscooter. Maar wat ik absoluut ook heerlijk vind is om de stad rond te gaan op mijn Penny Board (mini skateboardje). Die vierwieler gaat regelmatig mee op afspraak!"

Wat betekent mobiliteit voor jou?

"Mobiliteit is een interessant thema. Je kunt er met veel verschillende brillen naar kijken. Mobiliteit betekent voor mij zo veilig, snel en vreedzaam mogelijk van A naar B. Maar de manier waarop, dáár valt over te twisten. Soms krab ik achter mijn oren als mobiliteit overgeorganiseerd wordt. Als mensen op de weg uitvoerders worden van een programma dat ze wordt aangeleerd in plaats van goed ‘opgeleide’ weggebruikers die zelf moeten en mogen blijven nadenken. Ik denk graag verder dan alleen de lijnen op het wegdek en de regels op papier en word enthousiast van concepten zoals shared spaces, en stoplichten die gezamenlijk op groen springen. Ik word blij van oplossingen die iets doen met menselijk gedrag zonder dat we dat bewust door hebben."

Het thema van het congres is ‘nabijheid en verbinden’. Hoe nabij en verbonden ervaar jij onze maatschappij?

"Ik denk wel redelijk nabij en verbonden. Maar hoe weet en meet je zoiets? Ik heb veel vrienden, kennissen en familie in allerlei lagen, groepen en klassen in de maatschappij en meng mij graag. Ik word ontzettend gelukkig van het maken van verbindingen tussen al die verschillende mensen. Of het nou gaat om een nieuwe vriendschap, een nieuwe baan of totaal iets anders. Het meest verbindende wat je kan doen is een ander helpen.  Wanneer behulpzaamheid beantwoord wordt met oprechte dankbaarheid dan is volgens mij de cirkel al rond. En volgens mij heb je geen reden nodig om af en toe een ander te helpen.

Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten over je performance?

"ik gun het ze om wat inzicht te krijgen in hun eigen denken. Ons brein laat ons iedere dag een versie van deze wereld zien die onze waarheid vormt. Daar is niet zoveel mis mee, behalve dat we ook een paar blinde vlekken hebben. Die zorgen er soms voor dat we vast komen te zitten in denkpatronen. Ik wil alle deelnemers graag meegeven hoe ze hun blinde vlekken kunnen verslaan en denkpatronen kunnen doorbreken. Ik hoop ze praktische handvatten te geven om anders naar vragen en problemen te kijken. Het gaat daarin niet om wat goed of fout is, maar vooral om wat je kan leren van iets dat op het eerste gezicht absurd of idioot is. Dat is de essentie van ‘de kracht van een slecht idee’."

Kom ook naar het Nationaal verkeerskundecongres!

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven