Nationaal Verkeerskundecongres 2024 2

Liften: de vergeten optie

Liften: de vergeten optie

De genomineerden voor de Beste Paperbijdrage aan het Nationaal Verkeerskundecongres 2023 zijn bekend: ‘Liften, de vergeten optie’ door Marjan Knippenberg (Stichting NederlandLIft), ‘Eindhovense kansen met 30 km/u’ door Sören Blankers (Arcadis) en ‘Risico-gestuurde aanpak verkeersveilgheid’ door Menno Mimpen (ANWB). Verkeerskunde vroeg de schrijvers naar hun drijfveren. Deze keer: Marjan Knippenberg.

Wat was de aanleiding voor het schrijven van de paper?

"Stichting NederlandLift brengt al bijna 10 jaar op diverse manieren liften als volwaardige vervoersmethode onder de aandacht. Recent zijn de wethouders mobiliteit van alle 342 gemeentes van Nederland door de stichting aangeschreven met de vraag om liften binnen hun gemeente beter te faciliteren. Dit geeft een leuke extra aanleiding om niet alleen de vervoersmethode liften, maar ook de resultaten van die oproep tijdens het Nationaal Verkeerskunde congres 2023 te presenteren."

Wat is het belang van jouw paper en waarom is deze volgens jou het beste?

"Uit ons onderzoek blijkt dat liften voornamelijk een vergeten optie is. Het verdient een herwaardering. Liften kan op bepaalde trajecten een hele slimme, snelle, efficiënte, voordelige, sociale en ook nog eens leuke manier van reizen zijn. Het kan een oplossing zijn voor mensen die vervoersarmoede ervaren, in gebieden waar buslijnen wegvallen, op momenten dat treinen of bussen niet rijden (wat regelmatig voorkomt) en als voor- of natransport. Met het faciliteren van strategische, veilige en nuttige liftershaltes brengen we het weer terug in het straatbeeld en worden mensen er weer aan herinnerd. De kosten om liften beter te faciliteren zijn helemaal niet hoog. Liften kan ook prima naast allerlei andere vervoersmethodes bestaan. Carsharing apps vragen vaak veel gebruikers wil het werken. Met die optie mis je al die potentiele liftgevers die niet op die manier willen samenrijden, maar wel bereid zijn een lifter mee te nemen. Uit ons onderzoek en data van Hitchwiki (een wereldwijd platform voor lifters) blijkt duidelijk dat er aan liftgevers in Nederland geen gebrek is."

Waarom verdient jouw paper de prijs voor Beste Paper?

"Omdat de paper veel verder gaat dan enkel het beschrijven van een mogelijke mobiliteitsoplossing voor bepaalde problemen. Omdat het bij liften niet alleen maar gaat om efficiënt van A naar B komen, maar veel positieve neveneffecten heeft. Het brengt vrolijkheid; het is wetenschappelijk bewezen dat je van een praatje maken met een vreemde gelukkiger wordt. Het brengt verbinding; mensen uit alle lagen van de bevolking ontmoeten elkaar in een setting waarin je je als van nature voor elkaar openstelt en meer begrip voor elkaar krijgt. Dit kan ons land wel gebruiken. Daarnaast is het paper zeer informatief omdat het wat er op het vlak van liften in Nederland en Europa bekend is in kaart brengt, wat veelal bij beleidsmakers onbekende materie is."

Wat ga je anders doen als blijkt dat jouw paper de titel 'beste paper' krijgt?

"Als deze paper de titel beste paper krijgt dat geeft dat in eerste instantie ongelofelijk veel erkenning voor onze eindeloze inzet, die niet vanuit een betaalde professionele betrekking, maar puur vanuit passie teweeg gebracht wordt. Het zou ons enorm sterken en veel motivatie geven om door te gaan met het onder de aandacht brengen van liften als volwaardige vervoersmethode. Hopelijk kan het winnen van die titel ons daadwerkelijk verder helpen met de stappen die we op korte termijn willen zetten (o.a. een website met voorlichting over veilig liften, een keurmerk voor 'Liftersvriendelijke gemeente', een handig opklapbaar whiteboard liftbordje, digitale kaart met geschikte liftlocaties van heel NL)."

Kom ook verbinden, praten, discussiëren en elkaar ontmoeten tijdens het congres voor en door verkeerskundigen en mobiliteitsprofessionals. Volg een boeiend programma vol nieuwe inzichten, bezoek sessies gebaseerd op papers geschreven door jouw vakgenoten. We ontmoeten je graag op 1 en 2 november 2023.

Meld je aan voor het congres Bekijk het programma

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven