Nationaal Verkeerskundecongres 2024 2

Dorien van Damme wint HBO-scriptieprijs met ‘e-steps’

Dorien van Damme wint HBO-scriptieprijs met ‘e-steps’

Tijdens het precongres op 1 november 2023 mocht juryvoorzitter Hans Jeekel de prijs overhandigen aan Dorien van Damme, schrijfster van ‘De e-step: een zegen of een vloek?’. Dorien schreef haar afstudeerscriptie aan Hogeschool PXL (Hasselt, Belgie). Gefeliciteerd Dorien!

De andere genomineerden waren Gaetano Budding (Windesheim Almere) met ’30 km/u in Amersfoort’ en Bas van Horne (Buas) met 'De mobiliteitstransitie in het straatbeeld'.

De zeskoppige jury van experts uit het veld heeft de scripties gelezen en beoordeeld op vakmanschap, aansprekendheid voor een breder publiek, (praktische) toepasbaarheid, tijdloosheid óf juist bijzondere actuele relevantie. De scripties zijn aangedragen door HBO-docenten van de deelnemende hogescholen.

De genomineerden:

Dorien van Damme ‘De e-step: een zegen of een vloek?’

Dorien deed onderzoek naar de veiligheid van elektrische steps in Antwerpen. Positief aan deze scriptie is de unieke blik op de kwestie (E-steps zijn in Antwerpen toegestaan, in tegenstelling tot in Nederland), maar ook het gebruik van eigen bronnen en de actuele relevantie scoren hoog. De scriptie bevat een uitgebreide analyse en bespreekt ook de soorten bezit en gebruik van de e-steps, en laat de zwakke plekken zien bij zowel steps in eigen bezit als deelsteps. De aanbevelingen uit de scriptie zijn praktisch en goed onderbouwd.

Gaetano Buddig (Windesheim, Almere) ’30 km/u in Amersfoort’

Een praktische scriptie toegespitst op de uitwerking van ‘GOW30’ in Amersfoort. Veel factoren die meespelen bij het verlagen van de maximumsnelheid op wegen van 50 naar 30 kilometer per uur zijn getoetst. ‘Echt een goede en degelijke HBO-scriptie’. Ook de vragen rondom buslijnen komen naar voren. Een groot pluspunt van deze scriptie is, volgens de jury, dat deze heel operationeel is en dat het goed voor te stellen is dat de gemeente er echt iets aan zal hebben. Als er dan toch een kanttekening geplaatst mag worden, de scriptie is niet erg vernieuwend. Ook vindt de jury het jammer dat het historische perspectief mist.

Bas van Horne (Buas) ‘De mobiliteitstransitie in het straatbeeld’

De jury noemt de begrijpelijkheid, gebruik van goed beeldmateriaal en de relevantie als pluspunten. ‘Echt een scriptie waar we blij van worden.’ De scriptie is realistisch en biedt goede aanbevelingen en schetst een goed verhaal. ‘Hier is duidelijk veel werk in gestoken, afbeeldingen vullen het verhaal goed aan en de literatuurlijst is goed en uitgebreid.’ Kanttekening is dat de scriptie beter geschreven zou kunnen zijn en vernieuwender had kunnen zijn.

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven